Kamarikuoro Näsi ensiesittää Rebecca Clarken kuoromusiikkia

23.5.2023

Julia Lainema uusi nimi Tampereen kuorokentällä

Kamarikuoro Näsin ensimmäinen yhteinen konsertti kuoronjohtaja Julia Laineman kanssa soi Kulttuuritalo Laikun musiikkisalissa lauantaina 27.5. klo 16. Sykähdyttävintä maailmassa -konsertti rakentuu Englannissa syntyneen ja myöhemmin Yhdysvaltoihin muuttaneen Rebecca Clarken (1886-1979) musiikin ympärille. Konsertissa esitettävistä Clarken kappaleista Weep you no more sad fountains sekä My spirit like a charmed bark doth float kuullaan nyt Suomessa ensimmäistä kertaa.  -Rebecca Clarken kuoromusiikki on löydetty kunnolla vasta 2000-luvun puolella ja sitä esitetään edelleen hyvin vähän. On hämmentävää, miten näin lumoava sävelkieli ja kuorolle niin hyvin istuva tekstuuri on jäänyt lähes täysin huomiotta, Lainema pohtii. 

Clarken ura säveltäjänä oli lyhyt ja intensiivinen, mutta sen aikana hän ehti muun muassa saavuttaa menestystä sävellyskilpailuissa. Clarke kuvaili myöhemmin suhdettaan säveltämiseen "There's nothing in the world more thrilling". Tämä ajatus kuuluu myös hänen kuoroteoksissaan, jotka ovat soinniltaan hyvin rikasta, laulullista ja orgaanisesti eteenpäin virtaavaa musiikkia.
 
Konsertissa kuullaan Clarken musiikin lisäksi teoksia säveltäjiltä, jotka hän on maininnut inspiraatiokseen. Clarke opiskeli sävellystä Sir Charles Villiers Stanfordin ohjauksessa ja tutustui ihailemaansa Ralph Vaughan Williamsiin myös samoihin aikoihin. Vaughan Williams ryhtyi myös Clarken pyynnöstä johtamaan Giovanni Pierluigi da Palestrinan musiikkia laulanutta yhtyettä, jossa Clarke lauloi. Englantilainen renessanssimusiikki, kuten John Dowlandin luuttulaulut, olivat nekin innoituksen lähteenä Clarkelle. Clarke sai vaikutteita myös muun muassa Ranskasta. Hän on maininnut ihailevansa erityisesti Claude Debussyn sävelkieltä.
 
Ohjelmistosta löytyy myös muutama suomalainen teos, joiden yhteys Clarkeen rakentuu Madetojan kohdalla aikalaisuuden lisäksi hänen Pariisi-yhteydestään: myös Madetoja opiskeli sävellystä Ranskassa. Greta Dahlströmin kuoromusiikissa on paljon samaa kuin Clarken otteessa musiikkiin: harmonioita kuljetetaan vaivattomasti mutta paikoin yllättävästikin ja teksti soljuu saumattomana osana musiikkia.
 
Rebecca Clarken kuoromusiikki on löydetty kunnolla vasta 2000-luvun puolella ja sitä esitetään edelleen hyvin vähän. On hämmentävää, miten näin lumoava sävelkieli ja kuorolle niin hyvin istuva tekstuuri on jäänyt lähes täysin huomiotta. Kamarikuoro Näsillä onkin ilo päästä jakamaan tämä upea musiikki kuulijoiden kanssa lauantaina 27.5. klo 16 Kulttuuritalo Laikussa. Lämpimästi tervetuloa konserttiin!
Liput 25€/20€.

Lippuja myynnissä kuorolaisilla ja Tiketissä.
 
Ohjelmisto:
Rebecca Clarke:
My spirit Like a Charmed Bark Doth Float
Weep You No More, Sad Fountains
Philomela
Charles Villiers Stanford:
The blue bird
Beati quorum via
Ralph Vaughan Williams:
Rest
Giovanni Pierluigi da Palestrina:
Sicut cervus
John Dowland:
Go crystal tears
Claude Debussy:
Trois chansons
Leevi Madetoja:
Kevätunta
Greta Dahlström:
I natten

Takaisin etusivulle